Vo vinohradoch končíme s rezom a viazaním viniča

21.03.2010 Celý región

Bratislava 20. marca (TASR) – Prvé jarné práce vo viniciach charakterizuje predovšetkým dokončievanie rezu a viazanie viniča.
Ešte pred tým by mal vinohradník skontrolovať a vyčistiť drôtenku, na ktorej vo vysušených minuloročných úponkoch s najväčšou pravdepodobnosťou prezimovali rôzni cudzopasníci napádajúci najmä mladé výhonky viniča.

Správny rez je základom budúcej úrody. \"Má svoje pravidlá a ich nerešpektovanie vedie k značnému výpadku z úrody hrozna. Vinič spravidla režeme na dva ťažne z vlaňajšieho dreva. Dbáme, aby na ťažni zostalo maximálne osem až desať plodonosných očiek. Väčšie množstvo zbytočne vinič vysiľuje a nedáva záruku na kvalitu hrozna. Okrem týchto dvoch ťažňov nechávame na starom dreve mladý zálohový čapík na dve očká, \" uviedol pre TASR vedúci vinohradníckej výroby Poľnohospodárskeho družstva vo Vajnoroch Dušan Kozmoň.

Nemenej dôležité je aj uväzovanie ťažňov na drôtenku práve v tomto období, kým očká ešte spia. \"Ak by sme viazali po prebudení očiek, ľahko by sme ich obili, lebo sú veľmi krehké. Obdobnú škodu môže urobiť aj silnejší vietor. Ťažeň síce vyženie nové drevo aj z podočka, no to hroznom nezarodí, \" dodal Kozmoň.

Záhradkári, ktorí pestujú vinič, už môžu začať s mulčovaním pôdy a jej prihnojovaním maštaľným hnojom. Chemické živiny je najlepšie aplikovať priamo ku koreňu až v polovici mája. \"Ak majú zasadených menej koreňov môžu vinič okopať a nemusia pôdu striekať herbicídmi proti burinám. V lokalitách, v ktorých sa hojnejšie vyskytujú rôzne roztoče, by mali vinič ošetriť postrekom sulky v prvej aprílovej dekáde. Odporúčajú sa aj náplasti s dravými roztočmi, ktoré škodcov likvidujú biologicky, \" povedal Kozmoň.
 

Vyberte región